6+1 λόγοι για να επισκεφθείς το Πήλιο στις φετινές γιορτές

Παρά τις πρόσφατες καταστροφές από την κακοκαιρία, και χάρη στη συνεργασία των φορέων και των κατοίκων, το Πήλιο παραμένει ένας από τους ωραιότερους χειμωνιάτικους προορισμούς στην Ελλάδα, έτοιμο να μας υποδεχθεί με ανοιχτές αγκάλες!

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 12'
Άγιος Γεώργιος Αριάδνη Παπαναστασίου

Μέσα στην γενναιόδωρη φύση του Πηλίου κρύβονται χωριά-στολίδια που τα ενώνουν υπέροχες διαδρομές και διαθέτουν εξαιρετικές υποδομές. Το βουνό των μύθων και των θρύλων είναι από τους ωραιότερους προορισμούς -ειδικά για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, βάζοντάς σε από την πρώτη στιγμή στη μαγευτική, γιορτινή του ατμόσφαιρα.
Διαβάστε 7 λόγους για τους οποίους αξίζει να το επιλέξετε. 

1

Η γιορτινή ατμόσφαιρα στο Πήλιο και τον Βόλο

Βυζιτσα / Βαλυ Βαϊμακη

Ακόμη και όταν ταξιδεύεις στο Πήλιο άλλες εποχές του χρόνου, σκέφτεσαι: «φαντάσου τι ωραία που θα είναι εδώ τα Χριστούγεννα». Το κατεξοχήν μυθικό βουνό της Ελλάδας, συνδεδεμένο με τους ωραιότερους αρχαιοελληνικούς θρύλους έχουν τιμήσει με το πέρασμά τους θεοί, ημίθεοι και ήρωες, όπως γράφει ο γνωστός λαογράφος Κώστας Λιάπης. Έτσι αξίζει να το τιμήσετε κι εσείς στις φετινές γιορτές!
Ένα προς ένα τα χωριά του Πηλίου στολίζονται και λάμπουν στις πλαγιές, θυμίζοντας καλοφτιαγμένες καρτ ποστάλ. Δεν είναι μόνο οι πλατείες και τα σοκάκια στολισμένα, είναι τα σπίτια και οι πέτρινοι ξενώνες που υποδέχονται τους ταξιδιώτες. Τα σαλόνια και οι τραπεζαρίες, φωτισμένες με λαμπάκια και χριστουγεννιάτικα δέντρα, τα τραπέζια με τα γλυκά, τα δωμάτια και οι σουίτες με το παραδοσιακό στυλ και τις σύγχρονες ανέσεις και οι εσωτερικοί χώροι ευεξίας, κάνουν τη διαμονή απολαυστική.

Στο γιορτινό κλίμα μπαίνουν τα ωραία πέτρινα καφέ με τους αναπαυτικούς καναπέδες, τις πέτρινες αυλές και όλων των ειδών τα ροφήματα και τα ποτά, οι ταβέρνες και τα εστιατόρια με τα ειδικά μενού για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Στις σάλες καίνε τα τζάκια, και τα παραδοσιακά φαγητά μαζί με τα γλυκίσμστα των γιορτών γεμίζουν τα τραπέζια. Την εικόνα συμπληρώνουν τα μαγαζιά με τα χειροποίητα γλυκά του κουταλιού και τα άλλα τοπικά προϊόντα -που θα βρείτε κυρίως  στην Πορταριά, στη Μακρινίτσα, στην Τσαγκαράδα.
Οι παραδοσιακοί σύλλογοι θα προσθέσουν τη δική τους “πινελιά”, οργανώνοντας γιορτές με κάλαντα και κεράσματα στις πλατείες των οικισμών.
Τέλος, ο δήμος της πόλης του Βόλου, που απέχει ελάχιστα από την Πορταριά και τη Μακρινίτσα, οργανώνει επί 40 ημέρες τον κύκλο γιορτών «Ο Βόλος μας μαγεύει».

2

Η μοναδική φύση του Πηλίου

«Και κουκούτσι να πετάξεις στο Πήλιο, δέντρο θα φυτρώσει αμέσως». Με αυτή τη φράση οι ντόπιοι περιγράφουν την απίστευτα εύφορη φύση του βουνού με την μεγαλύτερη, ίσως, ποικιλία βλάστησης στην Ελλάδα.
Το «εινοσίφυλλον» Πήλιο με το ευλογημένο χώμα και τα νερά να αναβλύζουν και να κυλούν όπου κι αν κοιτάξεις, είναι ένας αληθινός επίγειος παράδεισος! Οι θάλασσες του Αιγαίου και του Παγασητικού συναντιούνται με το βουνό, συνδυάζονται αρμονικά και κάνουν τα τοπία ακόμη πιο εντυπωσιακά.

Δαση επανω απο τον Κισσο

Τα δάση από οξιές, αγριοκαστανιές, κέδρα, φλαμουριές, πεύκα και κυπαρίσσια, μαζί με τα έλατα, τα πλατανοδάση και τα αιωνόβια πλατάνια που στολίζουν τις πλατείες των χωριών, κυριαρχούν στην παλέτα, απλώνονται στις βουνοπλαγιές και γύρω από τους πετρόκτιστους οικισμούς. Τώρα τον χειμώνα, τα πολύχρωμα φύλλα τους σχηματίζουν αφράτα χαλιά κάτω από τα πόδια σου στα καλντερίμια και στα μονοπάτια.

Στην περιοχή της Ζαγοράς και του Πουρίου θα γευτείς τα διάσημα πεντανόστιμα μήλα Zagorin που εξάγονται σε όλη την Ελλάδα και άλλα μέρη του κόσμου, και θα χαθείς στους μεγάλους μηλεώνες. Σε άλλες περιοχές θα βρεις δάση με λεύκες και ιτιές και μεγάλη ποικιλία καρποφόρων δέντρων όπως ελιές, πορτοκαλιές, καρυδιές, αμυγδαλιές, ροδακινιές, κερασιές, αχλαδιές, συκιές και πολλά άλλα.
Σ’ αυτά έρχονται να προστεθούν τα δεκάδες βότανα. Στη διάρκεια των αιώνων έχουν μετρηθεί έως 1000 διαφορετικά είδη και δεν είναι τυχαίο ότι ο μύθος θέλει τον σοφό Κένταυρο Χείρωνα να αξιοποιεί τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.

Αγιος Γεωργιος Νηλειας / Αριαδνη Παπαναστασιου

Στις αυλές, στους κήπους και στα φυτώρια, γλάστρες με λουλούδια τραβούν το βλέμμα σαν μαγνήτης. Σε κάνουν να ζηλεύεις και να λαχταράς να στολίσεις κι εσύ με αυτά το μπαλκόνι σου. Το εύφορο χώμα και το κλίμα του Πηλίου είναι ιδανικό για τις καμέλιες, τις γαρδένιες, τις ορτανσίες, τις αζαλέες, τα χρυσάνθεμα και όλα εδώ γίνονται μεγάλα και πλούσια. Θα τα θαυμάσεις μαζί με τα θεόρατα δέντρα, στους κήπους και στα κτήματα των ξενώνων όπου θα φιλοξενηθείς, μαζί με πολλά άλλα είδη.

Τα μανιτάρια είναι ένας ακόμη φυσικός πλούτος του Πηλίου και εμφανίζονται κυρίως μέσα στα δάση της οξιάς την άνοιξη και το φθινόπωρο. Τουλάχιστον δέκα είδη βρώσιμων μανιταριών αγαπούν το βουνό και οι ντόπιοι με τη σειρά τους τα λατρεύουν και τα μαγειρεύουν με ό,τι τρόπο φανταστείς.

Όταν χιονίζει τα τοπία μετατρέπονται σε υπερθέαμα. Και όταν βρέχει, κάτι που γίνεται συχνά όλο τον χειμώνα, οι στάλες της βροχής φλερτάρουν με τα φυλλώματα, τις ρεματιές, τις χαράδρες. Λάμπουν και ψιθυρίζουν τις χιλιάδες ιστορίες και τους μύθους που αιώνες τώρα συνοδεύουν τις ζωές των Πηλιορειτών που επέλεξαν να κατοικήσουν στο μαγικό αυτό βουνό.  

3

Τα χωριά με την πηλιορείτικη αρχιτεκτονική

Η αλληλεπίδραση της φύσης και του ανθρώπου χάρισε στο Πήλιο μια μοναδική ταυτότητα, έναν κόσμο αυτόνομο και ιδιαίτερα γοητευτικό. Ζώντας σ’ αυτόν, έστω και για τις λίγες ημέρες των διακοπών, έρχεσαι σε επαφή με τα βασικά υλικά της φύσης, την πέτρα και το ξύλο, και θαυμάζεις τους ανθρώπους που δημιούργησαν τα πηλιορείτικα χωριά για να τα χαιρόμαστε ακόμη στον 21ο αιώνα.
Η λαϊκή και η αστική αρχιτεκτονική έχουν ως λαμπρότερους πρεσβευτές τους τα αρχοντόσπιτα του 18ου και του 19ου αιώνα, μαζί με τους ναούς.
Είναι ένα κράμα στοιχείων από τη βορειοελλαδίτικη και τη Θεσσαλική αρχιτεκτονική παράδοση σε συνδυασμό με βυζαντινά, επιρροές από την Ανατολή και κάποιες από τη Δύση.

Μακρινιτσα / Βαλυ Βαϊμακη

Τα πυργόσπιτα της Μακρινίτσας με τις πολεμίστρες και τα πέτρινα φουρούσια όπως ο πύργος Σκοτεινιώτη, εκπροσωπούν την πρώιμη πηλιορείτικη αρχιτεκτονική (αρχές 18ου αι.).
Εκείνη όμως που εκφράζει πραγματικά την οικοδομία του βουνού είναι ο τύπος της «κλασικής πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής», ο βορειοελλαδίτικος (1750-1850). Τα οικοδομήματα αυτά έκτισαν επιδέξιοι μάστορες από το Ζουπάνι (Πεντάλοφο) και από την Πυρσόγιαννη της Ηπείρου.
Ο τρίτος τύπος είναι τα λεγόμενα νεοκλασικά αρχοντικά. Θαυμάσια δείγματα των δύο τελευταίων τύπων σπιτιών θα θαυμάσετε στη Ζαγορά, στην Πορταριά, στην Τσαγκαράδα, στη Βυζίτσα, στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, στις Πινακάτες και αλλού.
Κάθε οικισμός είχε τα Παζάρι του, που ήταν το επίκεντρο της ζωής εκεί, και είναι οι μεγάλες πλακοστρωμένες πλατείες. Όταν υπήρχαν πολλοί μαχαλάδες, όπως τη Ζαγορά και την Τσαγκαράδα, κάθε μια είχε το δικό της.
Πολεοδομικό συμπλήρωμα ήταν οι βρύσες -απλές, ανοιχτές και σκεπαστές-, εξαιρετικά δείγματα τέχνης και αληθινά στολίδια των πλατειών και των δρόμων.
Σημαντικός ήταν ο ρόλος των εκκλησιών, των μοναστηριών και των ξωκλησιών, αρκετά από τα οποία έχουν ανακαινιστεί. Ξεχωρίζουν η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, στον Κισσό, και οι Ταξιάρχες, στις Μηλιές.

Ζαγορα / Βαλυ Βαϊμακη

Βιβλία ολόκληρα έχουν γραφτεί για τα πέτρινα γεφύρια του Πηλίου. Σπουδαία δείγματα της τέχνης των γεφυροποιών είναι της Κάτω Κερασιάς, του Διακουμή στην Παλιά Μιτζέλα, της ρεματιάς του Μυλοπόταμου, της Τσαγκαράδας (που δυστυχώς είναι μισογκρεμισμένο).
Κτίστηκαν από αυτοδίδακτους μάστορες -μάλιστα έχουν αποτυπωθεί 66 από αυτά.
Στη σιδηροδρομική γραμμή Άνω Λεχωνίων-Μηλεών όπου κάνει τη διαδρομή του ο Μουτζούρης, υπάρχουν μια πεντάτοξη και έξι τρίτοξες πέτρινες γέφυρες -μαζί με μια σιδερένια κοντά στο σταθμό των Μηλεών. Όλη αυτή η γραμμή είναι ένα σημαντικό έργο τέχνης, το οποίο έγινε υπό την ευθύνη του Εβαρίστο ντε Κίρικο, πατέρα του γνωστού ζωγράφου.

Γεφυρι Διακουμη

Τέλος, φτάνουμε στα καλντερίμια εντός των οικισμών και μεταξύ τους. Αν και δείχνουν ταπεινά, κρύβουν μέσα τους τον μόχθο των ανθρώπων που τα κατασκεύασαν. Είναι τόσα πολλά που σχηματίζουν ένα ολόκληρο δίκτυο στο βουνό -ωστόσο η πρόσφατη κακοκαιρία έπληξε πολλά από αυτά και θα πρέπει όλοι να περιμένουμε την άνοιξη, που θα έχουν επισκευαστεί, για να τα χαρούμε.
Αξιοθέατο είναι το δίκτυο των καλντεριμιών  της Mακρινίτσας. Αξίζει να κάνετε τον κόπο να το ανεβοκατεβείτε λαμβάνοντας υπ’ όψιν σας ότι οι υψομετρικές διαφορές δεν είναι πάντα μικρές… Το δίκτυο έχει χαρακτηριστεί ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο και η κατασκευή των καλντεριμιών αυτών έχει γίνει με τεχνικές μοναδικές, που έχουν εξαφανιστεί στις μέρες μας. Το φάρδος τους είναι όσο ένα άλογο με τα φορτώματά του και το κάθε σκαλοπάτι όσο ένας μέσος ανδρικός διασκελισμός.

Καλντεριμι Μακρινιτσας / Βαλυ Βαϊμακη

4

Το καλό φαγητό

Όταν ακόμη υπήρχαν χιόνια και το χιονοδρομικό δεν άνοιγε μόνο μία εβδομάδα τον χρόνο, το Πήλιο ήταν διάσημο για την apres ski φασολάδα του. Τι άδικο για μια τόσο πλούσια τοπική κουζίνα! Ο Πηλιορείτης μπορεί να μη φημίζεται για τη φιλοξενία του, μέσα, ωστόσο, από ένα ευτυχές παράδοξο, εδώ θα φας υπέροχα. Οι γκουρμέ απόπειρες εδώ δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους και δεν κατάφεραν να επισκιάσουν την κουζίνα της παράδοσης, η οποία μαγειρεύεται μερακλίδικη σε κάθε χωριό, με προϊόντα από το μποστάνι και τη στάνη της οικογένειας.

Αριάδνη Παπαναστασίου
Αριάδνη Παπαναστασίου
Αριαδνη Παπαναστασιου

Η αυτάρκεια εδώ είναι κάτι το αυτονόητο, το εκ των ων ουκ άνευ της κάθε κατσαρόλας, μια προαιώνια, αδιάλειπτη στον χρόνο συνήθεια, που αγνοεί ότι σήμερα έχει τη δική της μοντέρνα ορολογία, κάτι σαν «βιωσιμότητα» και «farm-to-table». Ό,τι δεν έχει ο κήπος και το μαντρί το έχει το άγριο βουνό, με τα μανιτάρια, τα χόρτα, τα φρούτα, τα βότανα.
Άρωμα από γη και θάλασσα, στο ίδιο τραπέζι ο ροφός και το αγριογούρουνο, κάτω από τη σκιά του πλάτανου της πλατείας ή πλάι στο τζάκι, η ταβέρνα του κάθε χωριού είναι ο μαγεμένος αυλός, η δικαιολογία για να γνωρίσεις τον άγνωστο τόπο που δεν θα σου συστήσει η πρόσοψη των ταξιδιωτικών άρθρων.

5

Οι ξενώνες και τα ξενοδοχεία των χωριών

Όλα τα είδη καταλυμάτων στο Πήλιο θα τα βρεις. Από ενοικιαζόμενα δωμάτια και σπίτια, μέχρι πέτρινα αρχοντικά, πολυτελή ξενοδοχεία με πισίνες και χώρους ευεξίας, και μεγάλες βίλες για παρέες και οικογένειες.
Μερικές επιλογές:

Στην Πορταριά:

Xenia Palace Portaria. Διακοσμημένο σε ύφος country chic, αποτελεί μια από τις καλύτερες επιλογές διαμονής στο Πήλιο για όσους προτιμούν τις μεγάλες και καλά οργανωμένες πολυτελείς μονάδες.
Δεσποτικό.Το επιβλητικό αρχοντικό Τσοποτού του 1859 σε ένα από τα ωραιότερα σημεία της Πορταριάς, έχει μεγάλη ιστορία και είναι από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια του Πηλίου, κτισμένο με στοιχεία αιγυπτιώτικης αρχιτεκτονικής.
Κρίτσα. Η οικογένεια Καραϊσκου φημισμένη για το εξαιρετικό της εστιατόριο, διαθέτει και καλοφτιαγμένα δωμάτια που αποπνέουν σπιτική ζεστασιά. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τη φάρμα τους όπου θα κάνετε μαθήματα μαγειρικής, περιήγηση και άλλες δραστηριότητες.

Δεσποτικο

Στη Μακρινίτσα:

Αρχοντικό Σισιλιάνου. Αποτελείται από δύο κτίρια –το παλιό του 1750 κι ένα καινούργιο. Έχει 8 δωμάτια, διακοσμημένα καλόγουστα και λιτά. Σε κάθε όροφο υπάρχουν σάλες και στο ισόγειο βιβλιοθήκη.

Στην Τσαγκαράδα:

Αμανίτα. Εξαιρετική εμπειρία διαμονής, μέσα σε κατάφυτη και ήσυχη περιοχή της Τσαγκαράδας, με πέτρινα κτίρια που περιβάλλονται από αυλές και κήπους. Πολύ καλόγουστη διακόσμηση, ευγενική φιλοξενία

12 Μonths Luxury resort and spa. Μεγάλο, πολυτελές ξενοδοχείο με μοντέρνα και πολυτελή δωμάτια και σουίτες. Διαθέτει εστιατόριο, καφέ, spa, γυμναστήριο, κελάρι και υπάρχουν γήπεδα τένις και το green mountain activity area.

Αμανιτα

Στο Μούρεσι:

Γαρδένια. Πέτρινα δίπατα κτίσματα μέσα σε κήπο 4 στρεμμάτων πνιγμένο στα λουλούδια και τα δέντρα, με καταπληκτική θέα.

Στις Πινακάτες:

Αρχοντικό Σακαλή. Ένα εντυπωσιακό κτίριο με καταπληκτική θέα και κομψή διακόσμηση στους χώρους και στα δωμάτια. Έχει τραπεζαρία-σαλόνι, χώρο ευεξίας, πισίνα και πλούσιο πρωινό.

Στον Αγιο Λαυρέντιο:

Παλιό Ελαιοτριβείο.Το πέτρινο ελαιοτριβείο του 1820 μετατράπηκε σε ξενώνα διακοσμημένο με καλό γούστο.

Στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας:

Αρχοντικό Βογιατζόπουλου. Ανακαινισμένο οίκημα του 1900 με σουίτες, δίκλινα και ένα αυτόνομο παράσπιτο

Στη Βυζίτσα:

Pelion Belvedere mansion. Αναστηλωμένο οίκημα του 1779, εξαιρετικά διακοσμημένο και επιπλωμένο με αυθεντικά έπιπλα εποχής. Χωράει 8-10 φιλοξενούμενους, περιβάλλεται από αυλές και κήπους, και έχει σπουδαία θέα.

Αρχοντικο Σακαλη

6

Οι υπέροχες διαδρομές

Φιδογυριστοί στενοί δρόμοι διατρέχουν όλο το Πήλιο. Μπορεί να …ταλαιπωρούν τους οδηγούς, όμως αποκαλύπτουν τις μοναδικές ομορφιές της εύφορης φύσης του και ενώνουν μεταξύ τους τα πετρόκτιστα χωριά με την αξιοθαύμαστη πηλιορείτικη αρχιτεκτονική.
Ξεχωρίζουμε μερικές από τις ωραιότερες διαδρομές που μπορείτε να κάνετε, ανάλογα με το χωριό όπου θα επιλέξετε να μείνετε:
Στο βόρειο Πήλιο:
Άνω και Κάτω Κερασιά-Κεραμίδι-Βένετο και Χάνια-Ζαγορά-Χορευτό-Πουρί.  

Στο κεντρικό Πήλιο:

Τη βασική διαδρομή Πορταριά-Μακρινίτσα -Χάνια. Από τα Χάνια μπορείτε να κάνετε παράκαμψη για να γνωρίσετε τη Δράκεια και από το ύψος του χιονοδρομικού στρίβετε προς το όμορφο χωριό του Αγίου Λαυρεντίου.
Από τα Χάνια θα οδηγήσετε προς Μακρυρράχη-Ανήλιο και Μούρεσι, κάνοντας παράκαμψη προς το ωραίο χωριό του Κισσού. Από το Μούρεσι, θα κατέβετε προς τη Νταμούχαρη και την παραλία του Αη Γιάννη. 

Ζαγορα / Βαλυ Βαϊμακη

Με αφετηρία την Τσαγκαράδα θα πάτε προς Μηλιές με τον σταθμό του Μουτζούρη, και την Βυζίτσα με τα περίφημα πηλιορείτικα αρχοντικά. Από εκεί συνεχίζετε προς Πινακάτες και Άγιο Γεώργιο Νηλείας.
Οδηγώντας παραλιακά από τον Βόλο προς τα ΝΑ: θα περάσετε μια σειρά οικισμών όπως η Αγριά, τα Άνω και τα Κάτω Λεχώνια, τα Καλά Νερά, η ‘Αφυσσος, το Λεφόκαστρο και άλλους. Μπορεί να είναι κυρίως καλοκαιρινοί προορισμοί, αλλά αξίζουν και τον χειμώνα γιατί έχουν καλές ψαροταβέρνες και τσιπουράδικα πάνω στη θάλασσα.
Από διάφορα σημεία αυτής της διαδρομή, που καταλήγει στο Τρίκερι του νότιου Πηλίου, έχετε ευκολότερη πρόσβαση προς διάφορα χωριά του κεντρικού Πηλίου.

Αγιος Γεωργιος Νηλειας / Αριαδνη Παπαναστασιου

7

Η κοντινή απόσταση από τον Βόλο 

Βόλος και Πήλιο. Άρρηκτα συνδεδεμένη η πόλη, το βουνό και τα χωριά του, αλληλοσυμπληρώνονται και γίνονται ο ιδεατός προορισμός για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Το σπουδαίο λιμάνι στον Παγασητικό φημίζεται για την μεγάλη προκυμαία με τα νεοκλασικά κτίρια, τα δεκάδες καφέ και εστιατόρια, το εμβληματικό κτίριο Παπαστράτου, το «Κορδόνι» και τον ‘Αναυρο.
Κι ακόμη, τα θέατρα, τα μουσεία και τους πολυχώρους, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει το συγκρότημα Τσαλαπάτα με το μουσείο πλινθοκεραμοποιίας, τα Παληά και τα τσιπουράδικα με τους πεντανόστιμους μεζέδες. Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κάνουν τον Βόλο ένα ολοζώντανο και πολύχρωμο μωσαϊκό και τα 25 θαυμαστά βιομηχανικά κτίρια αναστηλωμένα και με νέες χρήσεις έχουν ενταχθεί στην καθημερινότητά της και της δίνουν μοναδική ταυτότητα ανάμεσα στις άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Ο δήμος Βόλου οργανώνει για 40 ημέρες τον κύκλο γιορτών «Ο Βόλος μας μαγεύει».

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, χιλιάδες φωτάκια θα χρωματίσουν όλη την πόλη μπλε, θα λειτουργήσει Χριστουγεννιάτικο χωριό και παγοδρόμιο, θεματικό πάρκο για τα παιδιά και θα γίνουν πολλές εκθέσεις, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις και άλλες εκδηλώσεις στα πολιτιστικά κέντρα, τα θέατρα, τα μουσεία, τους εμπορικούς δρόμους και στην παραλία με τη φωτισμένη Αργώ, που είναι το σύμβολο της πόλης.

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα