48 ώρες: Μπρατισλάβα η πόλη των βασιλιάδων

Μικρή, εναλλακτική και ατμοσφαιρική, πλούσια σε ιστορία και διαδρομές, η Μπρατισλάβα μας υποδέχτηκε ντυμένη στα χρώματα του φθινοπώρου.

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 9'
Bratislava-3 Το κάστρο της Μπρατισλάβα

Καθώς το αεροπλάνο προσεγγίζει το έδαφος, τα ποτάµια µου τραβούν την προσοχή. Η Σλοβακία συνορεύει με πέντε χώρες (Ουγγαρία, Πολώνια, Τσεχία, Αυστρία, Ουκρανία) και διαθέτει ανεπτυγµένη σύνδεση µέσω των πολλών ποταµών που τη διατρέχουν (Dunaj, Morava, Vah, Hron, Hornad και Ondava), ενώ το 77% των συνόρων της είναι φυσικά, με τη μορφή κορυφογραμμών βουνών.

Πλησιάζοντας τον προορισμό μας, διακρίνω μια πόλη τακτοποιημένη. Σπίτια με κεραμίδια, φροντισμένη ρυμοτομία, κάστρα και πλούσιο φυσικό τοπίο στα χρώματα του φθινοπώρου. Προσγειωνόμαστε στην Μπρατισλάβα. Η πρωτεύσουσα της Σλοβακίας βρίσκεται στην αγκαλιά του Δούναβη και στους πρόποδες των µικρών Καρπαθίων. Είναι η µοναδική πρωτεύουσα στον κόσµο που τοποθετείται γεωγραφικά στα σύνορα τριών κρατών -Σλοβακία, Αυστρία και Ουγγαρία– συγκεντρώνοντας στοιχεία λαϊκής παράδοσης, µεσαιωνικής αρχιτεκτονικής και σύγχρονης τέχνης. Είτε βρεθείτε εδώ για µια µέρα είτε για περισσότερες, προετοιµαστείτε να ζήσετε µια σειρά από ενδιαφέρουσες εμπειρίες.

Το Ιστορικο Κεντρο

Hμέρα

1

Το σιντριβανι του Αγιου Γεωργιου στο Primates’ Palace

12:00

Περιπλάνηση στο ιστορικό κέντρο

Η Παλια Πολη

Αφετηρία είναι η πύλη του Αγίου Μιχαήλ, από τα πιο παλιά κτίσµατα (14ος αιώνας) και η µόνη που έχει επιβιώσει από τη µεσαιωνική οχύρωση, η οποία σηµατοδοτεί την είσοδο στην παλιά πόλη (Staré Město). Εκεί θα συναντήσετε το σηµείο «µηδέν», µια τεράστια πυξίδα µε τα τέσσερα σηµεία του ορίζοντα. Το ιστορικό κέντρο της πόλης είναι πλακόστρωτο και µπορείτε εύκολα να το περπατήσετε, ενώ όλα τα βασικά αξιοθέατα βρίσκονται σε κοντινές αποστάσεις. Γραφικά σοκάκια, στοιχεία µπαρόκ και εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής αλλά και ενθύµια της σοσιαλιστικής εποχής της χώρας συναντούν την µποέµικη νεανική ζωή των φοιτητών, συνθέτοντας το γοητευτικό µωσαϊκό µιας µοντέρνας πόλης και ενός παλιού µεσαιωνικού οικισµού.  

13:00

Οι εκκλησίες ως ιστορικά µνηµεία

Η Μπλε εκκλησια στην παλια πολη της Σλοβακιας

Ακολουθήστε τις µικρές κορόνες που είναι καρφωµένες στα πλακόστρωτα δροµάκια. Στην Μπρατισλάβα γινόταν η στέψη των Ούγγρων βασιλιάδων (στέφθηκαν 10 βασιλείς και 1 βασίλισσα από το 1536 έως το 1830) και οι κορόνες υποδείκνυαν τη διαδροµή προς τον καθεδρικό ναό του Αγίου Μαρτίνου, του µεγαλύτερου και παλαιότερου στην πόλη, όπου πραγµατοποιούνταν η τελετή. Πρόκειται για έναν εντυπωσιακό γοτθικό ναό του 15ου αιώνα, µε 85 µέτρα ύψος. Το 1847 τοποθετήθηκε στην κορυφή του πύργου του µια χρυσή κορόνα, βάρους 300 κιλών, που συµβόλιζε τις στέψεις των βασιλιάδων.

Ένα ακόµα ορόσηµο της πόλης είναι η Μπλε Εκκλησία, χαρακτηριστικό δείγµα art nouveau αρχιτεκτονικής. Με απαλές αποχρώσεις του µπλε και εντυπωσιακά µικρά ψηφιδωτά, µοιάζει περισσότερο µε ζαχαρωτό παρά µε ναό. Η Αγία Ελισάβετ, όπως είναι το επίσηµο όνοµά της, έχει 37 µέτρα ύψος και είναι αφιερωµένη στην οµώνυµη αυτοκράτειρα της Αυστρίας και βασίλισσα της Ουγγαρίας. 

15:00

Η κεντρική πλατεία, τα εµβληµατικα κτίρια & οι µπρούτζινοι ήρωες

Η πλατεια Hlavné námestie στην Παλια Πολη

Το σηµείο συνάντησης στη σλοβακική πρωτεύουσα είναι η κεντρική πλατεία Hlavné námestie, που περιβάλλεται από εντυπωσιακά κτίρια, αγάλµατα και ιστορικά καφέ. Το Παλιό Δηµαρχείο (Stará Radnica) αποτελείται από τρία κτίσµατα του 14ου και 15ου αιώνα και σήµερα στεγάζει το Μουσείο της Μπρατισλάβα. Είναι το πιο παλιό στη χώρα και το παλαιότερο κτίσµα της πρωτεύουσας (1370 µ.Χ.). Από την κορυφή του θα θαυµάσετε την αρχιτεκτονική της πόλης από ψηλά. Στην πλατεία ξεχωρίζει το µπρούτζινο άγαλµα του Hubert, στρατιώτη του Ναπολέοντα, που ρεµβάζει σκυµµένος σε ένα παγκάκι έξω από τη γαλλική πρεσβεία, και το περίτεχνο αναγεννησιακό σιντριβάνι του αυτοκράτορα Μαξιµιλιανού Β΄, που φημολογείται ότι είναι και ο προστάτης της πόλης.

Το μπρουτζινο αγαλμα του “Cumil” (1997)

Στη γωνία, δίπλα από την ελληνική πρεσβεία, ένας ευγενικός κύριος βγάζει το καπέλο του και µας καλωσορίζει. Είναι ο γλυκός Schöner Náci. Η ιστορία λέει ότι έπειτα από µια ερωτική απογοήτευση έγινε η χαρακτηριστική φιγούρα της περιοχής, χαιρετώντας µε θέρµη τους περαστικούς κατά την είσοδό τους στην πλατεία. Το πιο γνωστό άγαλµα, όµως, είναι ο Čumil (ο παρατηρητής) ή, αλλιώς, «Man at work» – που φηµολογείται ότι αποτελεί σύµβολο του εργάτη απέναντι στην καταπίεση του σοβιετικού καθεστώτος. Πίσω από την πλατεία θα συναντήσετε το µεγαλοπρεπές Παλάτι του Αρχιεπισκόπου (Primacialny palac) µε το γλυκό ροζ χρώµα, που χτίστηκε τον 18ο αι. Είναι ένα από τα πιο όµορφα κλασικιστικά κτίρια στη Σλοβακία και έδρα του δηµάρχου της πόλης. 

Info

muzeumbratislava.sk

γενική είσοδος 8€

18:00

Το UFO & οι παραδοσιακές γεύσεις

Το παρατηρητηριο UFO

Όλοι εδώ θα σας µιλήσουν για το UFO, το παρατηρητήριο που ισορροπεί στις κολόνες της γέφυρας SNP (Slovak National Uprising Bridge) σε ύψος 95 µέτρων, προσφέροντας εκπληκτική θέα στην πόλη και ορατότητα έως 100 χιλιόµετρα. Μπορείτε να συνδυάσετε ένα όµορφο ηλιοβασίλεµα µε µια δυνατή γαστρονοµική εµπειρία στο fine dining εστιατόριό του. Ακόµα θυµάµαι το γλυκό umami από το επιδόρπιο µε curd cheese dumplings, αφρό παπαρούνας και βερίκοκο. Ο ελαφρώς κρύος άερας και η χαμηλή θερμοκρασία σε αναζωογονούν και σου ανοίγουν την όρεξη. Στην πόλη, γενικά, επικρατεί η παραδοσιακή κουζίνα της «Presporok», ένας συνδυασµός από σλοβακικά, αυστριακά και ουγγρικά πιάτα.

Το σλοβακικο φαγητο Bryndzove halusky

Το πιο διάσηµο comfort food – και σλοβακικό εθνικό πιάτο – είναι το bryndzové halušky, είδος ζυµαρικού από λιωµένη πατάτα και αλεύρι µε τηγανητό µπέικον και πρόβειο τυρί. Δοκιµάσαµε καταπληκτικό halušky στο Zylinder, µαζί µε πάπια confit, καθώς το φθινόπωρο είναι η εποχή της πάπιας στην Μπρατισλάβα. Μπορείτε να βρείτε πάπια και στο Bratislava Flagship αλλά και στα γύρω χωριά όπως στο Slovensky Grob και το εστιατόριο Gróbska izba για μια πιο ρουστίκ επιλογή. Βάλτε, επίσης, στη λίστα το διάσηµο rožok, µε σπόρους παπαρούνας ή θρυµµατισµένα καρύδια, που χρονολογείται από το 1785. Το δοκιµάσαµε στο Kaffee Mayer, το πιο παλιό καφέ της Μπρατισλάβα, µε την κοµψή βιεννέζικη ατµόσφαιρα, η οποία δεν έχει αλλάξει από το 1873 που άνοιξε. Εξειδικεύεται στην εισαγωγή καλού καφέ και στα φρέσκα παραδοσιακά κέικ, όπως το mayer torte ή το κλασικό sacherova torta. Άλλωστε, ο συνδυασµός του καφέ µε το κέικ αποτελεί αγαπηµένη συνήθεια των Σλοβάκων. 

Info

u-f-o.sk  €9,90

UFO watch.taste.groove €39

zylinder.sk από €10

bratislavskarestauracia.sk από €27

Hμέρα

2

Η κεντρικη πλατεια με τις υπαιθριες χριστουγεννιατικες αγορες

10:00

Βόλτα στο µνηµειο Slavín

Tο µνηµειο Slavín

Με τα πόδια ή το λεωφορείο, φτάνετε λίγο έξω από τη σλοβακική πρωτεύουσα στο µνηµείο Slavín, κοντά στο πανέµορφο πάρκο Horský, ένα µέρος που ενδείκνυται για φυσιολατρικές δραστηριότητες και περιπάτους. Η περιοχή είναι καταπράσινη και γεµάτη επαύλεις από την περίοδο της αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας και της µεσοπολεµικής περιόδου, οι οποίες αποτελούν πλέον κατοικίες εκπροσώπων της ανώτερης τάξης. Απολαύστε την εξαιρετική πανοραµική θέα σε όλη την Μπρατισλάβα.

Στον λόφο δίπλα στο στρατιωτικό νεκροταφείο βρίσκεται το Slavín, το οποίο µε ύψος 52 µέτρα θεωρείται το µεγαλύτερο µνηµείο πολέµου στην Κεντρική Ευρώπη. Είναι αφιερωµένο στους 6.845 στρατιώτες του σοβιετικού στρατού που έχασαν τη ζωή τους κατά την απελευθέρωση της πόλης στον Β΄ Παγκόσµιο Πόλεµο. 

11:00

Το Bratislava Castle

Οψη του καστρου της Μπρατισλαβα

Παρατηρώ ότι η Μπρατισλάβα έχει διασωθεί από τον µαζικό τουρισµό. Υπάρχει µια ηρεµία στους δρόµους, η οποία σου δηµιουργεί την αίσθηση του slow traveler, γεγονός που σηµαίνει ότι µπορείς να την απολαύσεις καλύτερα και περισσότερο. Αν ο καιρός είναι καλός, αδράξτε την ευκαιρία να περπατήσετε µέχρι το διάσηµο κάστρο της, ακολουθώντας τη γραφική διαδροµή προς τα βασιλικά ανάκτορα. Το Bratislava Castle δεσπόζει πάνω από τον Δούναβη στην κορυφή του λόφου των µικρών Καρπαθίων. Καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1811 και η ανακατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1968. Σήµερα φιλοξενεί εκθέσεις του Εθνικού Μουσείου της Σλοβακίας. Κάνοντας βόλτα στους φανταστικούς κήπους του, µε θέα τον Δούναβη και τη νέα γέφυρα SNP, θα νιώσετε λίγη από την αίγλη της κατοικίας της Μαρίας Θηρεσίας κατά τον 18ο αι.

Info

bratislava-hrad.sk €12

13:00

Κοντινή εξόρµηση στο κάστρο Devín

Φροντίστε να εξοικονοµήσετε µια – δυο ώρες για µια κοντινή εκδροµή στο χωριό Devín µε το οµώνυµο κάστρο που ξεπροβάλλει στην κορυφή ενός βράχου. Βρίσκεται µόλις 10 χλµ. δυτικά του κέντρου της πόλης, µέσα στη φύση, στο σηµείο όπου ο Δούναβης συναντά τον Μοράβα, σχηµατίζοντας τα σύνορα µε την Αυστρία. Στη διαδροµή προς την κορυφή, το µεγαλείο του φυσικού τοπίου µε τις πεδιάδες και τα ποτάµια κόβει την ανάσα. Το κάστρο ανακηρύχθηκε Εθνικό Ιστορικό Μνηµείο το 1961. Κατηφορίζοντας, λίγο μετά την έξοδο, μπορείτε να δοκιμάσετε και κρασί από φραγκοστάφυλο, ένα προϊόν τοπικής παραγωγής, μαθαίνοντας την ιστορία του από τον ξεχωριστό Augustín Mrázik.

Info

muzeumbratislava.sk/en/devin-castle Νοέμβριο έως Μάρτιο  4€

thebener.com Κρασί από φραγκοστάφυλο

15:00

Μουσική & σύγχρονη τέχνη στο Danubiana Meulensteen

Στον δρόµο της επιστροφής κάντε µια παράκαµψη για το Μουσείο Τέχνης Danubiana Meulensteen, ένα από τα οµορφότερα µουσεία σύγχρονης τέχνης στην Ευρώπη. Χτισµένο σε ένα κοµµάτι γης, µέσα στον Δούναβη, µε σχεδιασµό που θυµίζει ρωµαϊκό πολεµικό πλοίο που έχει προσαράξει στα ρηχά ενός ποταµού, το µουσείο άνοιξε τις πύλες του το 2000 και φιλοξενεί εκθέσεις διεθνών καλλιτεχνών. Περιβάλλεται από ένα πάρκο 8.000 τετραγωνικών µέτρων, γεµάτο πρωτότυπα µοντέρνα γλυπτά. Φανταστείτε ότι προσγειωθήκατε σε έναν άλλο πλανήτη και ξεκινάτε την εξερεύνηση. 

Περπατώντας χαλαρά στο ιστορικό κέντρο, είναι πιθανό να ακούσετε όµορφες µελωδίες. Η τέχνη και ο πολιτισµός είναι βαθιά ριζωµένα στην Μπρατισλάβα. Η Φιλαρµονική Ορχήστρα της πόλης είναι γνωστή σε όλο τον κόσµο και αποτελεί ένα από τα πιο δηµοφιλή σύνολα κλασικής µουσικής στη χώρα. Αν προλαβαίνετε, αξίζει να παρακολουθήσετε µια συναυλία τους.

Info

danubiana.sk  €10

19:00

Φαγητό & Ποτό

Απογευματινο απεριτιφ η μπιρα ειναι απο τις αγαπημενες συνηθειες ντοπιων και τουριστων στην Μπρατισλαβα.

Όπως και αν γευτείτε την Μπρατισλάβα, ο γαλάζιος Δούναβης είναι ιδανικό σηµείο για βόλτες στις όχθες του (www.eurovea.sk) και για μια πιο γοητευτική και ρομαντική εκδοχή της πόλης, που χορεύει νοερά στους ήχους του ομώνυμου βαλς του Γιόχαν Στράους. Απολαύστε µπίρα στο Dunajský pivovar στο εντυπωσιακό σκηνικό του ποταμού και έπειτα περιπλανηθείτε ως την Παλιά Αγορά. Από το νόστιµο street food (δοκιµάστε το Langos Bar), τα ενδιαφέροντα wine bars (ξεχωρίσαµε το Viecha naturálnych vinárov για τα τοπικά κρασιά φυσικής οινοποίησης και τα cool vibes) και τις µικρές ζυθοποιίες (περάστε από το Výčap U Ernőho) µέχρι τους µικρούς παραγωγούς και τα δηµιουργικά workshops, στη Stara Tržnica οι άνθρωποι ζουν στον παλµό µιας σύγχρονης πόλης.

Info

www.staratrznica.sk

Stará tržnica
Námestie SNP 25

Μετάβαση

Οι τιµές για απευθείας πτήσεις µε την Aegean από Αθήνα για Μπρατισλάβα ξεκινούν ενδεικτικά από €78.

Διαμονή

Hotel Saffron, από €83

Hotel Bratislava, από €81

Roset Hotel & Residence, από €117

Arcadia Boutique Hotel, από €99

Μετακίνηση

Περιπατος στις οχθες του Δουναβη

Αν και µπορείτε εύκολα να κινηθείτε µε τα πόδια, υπάρχουν, επίσης, τραµ, τρόλεϊ και γραµµές λεωφορείων. Με την Bratislava City Card έχετε τη δυνατότητα δωρεάν επιβίβασης σε όλα τα µέσα και δωρεάν πρόσβαση ή καλές εκπτώσεις σε πολλά αξιοθέατα της πόλης.  

Τα βασικά

Το μεγαλπρεπες παλατι του Αρχιεπισκοπου

Η Σλοβακία είναι το γεωγραφικό κέντρο της Ευρώπης και μια χώρα χωρίς μεγαλουπόλεις, αλλά με τα πιο καλοδιατηρημένα κάστρα 13ου – 17ου αιώνα που προστατεύονται από την UNESCO.

Έχει τον μεγαλύτερο αριθμό κάστρων (220) και πύργων (425) στον κόσμο.

Η Σλοβακία έγινε ανεξάρτητη το 1993, με το αναίμακτο διαζύγιο με την Τσεχία.

Περισσότερες δραστηριότητες εδώ →

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί με «ΤΟ ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ» στις 9 Ιουνίου