ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
The Basilica Santa Maria della Salute and the Grand Canal, Venice, Italy. Ηλιοβασίλεμα στη Βενετία | iStock

Αν ονειρεύεστε μια βόλτα στη Βενετία με τη γόνδολα κάτω από τη Γέφυρα των Στεναγμών, έναν καφέ με συνοδεία live μουσικής στην Piazza San Marco, ή μια μονοήμερη στο νησάκι Burano, ίσως χρειαστεί να σκεφτείτε ότι δεν είναι –πλέον-τόσο απλό.

Πριν από μερικά χρόνια, υπήρξε μια μεγάλη συζήτηση στον δήμο της πόλης, ώστε να ληφθούν μέτρα για τον υπερτουρισμό. Το θέμα επανήλθε στο τραπέζι πρόσφατα, με μια πρόταση που θα υλοποιηθεί από τις αρχές του 2024. Η Βενετία θα αρχίσει να χρεώνει πειραματικά τέλος εισόδου σε ορισμένους ταξιδιώτες, όπως δήλωσε το Δημοτικό συμβούλιο. Στόχος είναι να ενθαρρύνει τους επισκέπτες να μείνουν περισσότερο, να μειώσει τον συνωστισμό και να την κάνει πιο φιλόξενη για τους μόνιμους κατοίκους της.

Γεφυρα του Ριαλτο | iStock

Πώς θα λειτουργήσει ο φόρος εισόδου στη Βενετία

Όσοι επισκέπτονται την πόλη χωρίς να διανυκτερεύουν, καλούνται να πληρώσουν 5 ευρώ για την είσοδό τους. Αυτό ισχύει για όσους είναι άνω των 14 ετών. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, υπάρχουν 29 ημέρες κατά τις οποίες θα υπάρχει χρέωση εισόδου στη Βενετία. Οι περισσότερες από αυτές είναι Σαββατοκύριακα, αλλά και ορισμένες καθημερινές κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου. Στην ουσία, θα ισχύει από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο, κατά το διάστημα μεταξύ 8:30 με 16:00. Αυτές θεωρούνται οι ώρες αιχμής, με τον τουρισμό να είναι στο αποκορύφωμά του.

Το Μεγαλο Καναλι στη Βενετια | iStock

Όσοι αποφασίσουν να ταξιδέψουν για μια ημέρα, θα πρέπει να εγγραφούν πριν από την άφιξή τους. Αφού πληρώσουν τα 5 ευρώ, η ιστοσελίδα του δήμου, θα δημιουργήσει έναν κωδικό QR εκείνη την ημέρα. Κατά την άφιξή τους σε ένα από τα επτά σημεία εισόδου, θα πρέπει να το σκανάρουν. Από την άλλη, όσοι έχουν σκοπό να παραμείνουν στη Βενετία για περισσότερες ημέρες, θα κάνουν την αίτηση και θα λαμβάνουν το αντίστοιχο QR code, αλλά χωρίς κόστος.

Ο στόχος του σχεδίου

Στην ουσία, σύμφωνα με τη σύμβουλος τουρισμού της Βενετίας Simone Venturini, το σχέδιο αποσκοπεί στο να βρεθεί «μια νέα ισορροπία μεταξύ των δικαιωμάτων όσων ζουν, σπουδάζουν ή εργάζονται και εκείνων που επισκέπτονται την πόλη». Ο δήμαρχος της Βενετίας Luigi Brugnaro, υποστηρίζει ότι ο πρωταρχικός σκοπός της εισφοράς δεν είναι να φέρει επιπλέον χρήματα. «Η προσπάθειά μας είναι να κάνουμε μια πόλη πιο βιώσιμη», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου.

Βολτα με τη γονδολα

Η οικονομία της Βενετίας τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα των ξενοδοχείων. Γι’ αυτό, θέλουν να καταφέρουν οι επισκέπτες να παραμένουν περισσότερο. Έτσι, μειώνεται και ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος, όλων των ημερήσιων ταξιδιωτών που μετακινούνται με τα ferry boats.

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα