Αλέξανδρος Στύλλας: Ο Όλυμπος που κατοικώ

Το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας είναι ένας μύθος, ειδικά για πεζοπόρους και ορειβάτες. Ένας άνθρωπος τον έκανε "σπίτι" του.

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
ALEXANDROS STYLLAS PHOTO1

Οδηγός: Αλέξανδρος Στύλλας, ορειβάτης και διαχειριστής του Καταφυγίου “Χρήστος Κάκαλος

Το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας είναι ένας μύθος. Ένα όνειρο που γεμίζει τη λίστα των επιθυμιών πεζοπόρων και ορειβατών από όλο τον κόσμο. Κάποιοι κάνουν τον Όλυμπο σπίτι τους, όπως ο Αλέξανδρος Στύλλας,ένας πραγματικός άνθρωπος της δράσης, ο οποίος μαζί με τον αδερφό του Μιχάλη, διαχειρίζεται το καταφύγιο Χρήστος Κάκαλος στα 2.650 μέτρα, όπου ο αέρας είναι πεντακάθαρος αλλά και πιο αραιός, οπότε λαχανιάζεις εύκολα. 

Αντιστάθμισμα, οι εικόνες: με καθαρό καιρό, φαίνεται ο Παρνασσός και η Γκιώνα και από τη βορειοανατολική πλευρά η Σαμοθράκη. Ίσως αυτοί οι ορίζοντες ώθησαν τον Αλέξανδρο Στύλλα να επιλέξει αντί για το οικογενειακό κοσμηματοπωλείο στη Θεσσαλονίκη το βουνό: «Αρχικά δούλευα ως εκπαιδευτής καταδύσεων, ώσπου το 2003 πήραμε με τον αδερφό μου το καταφύγιο, όχι τόσο για τη δουλειά όσο για την ορειβασία. Βεβαίως κάναμε έργα αλλά το μυαλό μας ήταν και στο σκαρφάλωμα. Να σκεφτείς ότι έρχονταν πελάτες, τους βλέπαμε από τη διαδρομή που βρισκόμασταν, κάναμε ένα ραπέλ, τους εξυπηρετούσαμε και μετά πάλι στο βουνό!

Τώρα είμαι έξι μήνες τον χρόνο στον Όλυμπο με μια δουλειά που δεν σταματά ποτέ. Οργανώνω πράγματα, μιλάω πολύ και στις 11.30 κοιμάμαι. Στις έξι και τέταρτο φτιάχνω πρωινά και καφέδες, δίνω συνέχεια πληροφορίες και απαντώ στα τηλέφωνα. Τα πρώτα χρόνια είχε μοναξιά αλλά τώρα με κουράζει ο πολύς κόσμος. Μέχρι στιγμής έχουμε εξυπηρετήσει περίπου 3.500 άτομα για διαμονή και άλλους τόσους για φαγητό».

Για τον Αλέξανδρο Στύλλα, που έχει πάει έξι φορές στα Ιμαλάια και πολλές άλλες στις Άλπεις, ενώ έχει περάσει και από τον Αμαζόνιο, ο Όλυμπος είναι ένας σταθμός.

“Ο Ολυμπος άλλαξε τη ζωή μου”

Ο Αλέξανδρος δυσκολεύεται να μετρήσει πόσες φορές τον έχει ανέβει: «Είναι άπειρες, επί 42 χρόνια ανεβαίνω το βουνό και πλέον όχι μόνο μια φορά τη σεζόν. Ο Όλυμπος πραγματικά άλλαξε τη ζωή μου. Το βουνό είναι δίκαιο και πρέπει να πηγαίνεις με τους νόμους του. Καλείσαι να εναρμονίζεσαι με τις συνθήκες, να σκάβεις στον πάγο, να κανονίζεις τις προμήθειες, να προστατεύεσαι, να κόβεις ξύλα σε αντίξοες συνθήκες, να κινείσαι σε βροχοθύελλα. Το βουνό έχει τον πρώτο λόγο, σε κάνει άνθρωπο, γίνεσαι ταπεινός και εδώ είμαστε όλοι ίδιοι» τονίζει. 

Πρώτη φορά πάντως ανέβηκε τον Όλυμπο με τους γονείς του και τον αδερφό του σε μια μέρα, σε ηλικία 4 χρονών φορώντας μια απλή φόρμα και αθλητικά παπούτσια. Εντούτοις ο Όλυμπος έχει αλλάξει και πρέπει ως δρυμός να προστατευτεί: «Κάποτε πίναμε και τρώγαμε στην Πετρόστρουγκα με τους τσοπαναραίους. Τώρα ο Όλυμπος έχει γίνει η Μύκονος των βουνών. Αλλά δεν έχει υποδομές για τόσους επισκέπτες. Θέλει ένα γενικό μάστερ πλαν με επέκταση καταφυγίων, πάρκινγκ στο Λιτόχωρο με ηλεκτρικά βανάκια που να πηγαίνουν τον κόσμο στις αφετηρίες των διαδρομών,  οδηγούς βουνού και ορεινή διάσωση. Στις πύλες να υπάρχει έλεγχος, να γίνεται συντήρηση των μονοπατιών, να μην στήνονται σκηνές όπου να ‘ναι. Κι αν μπει εισιτήριο, τα λεφτά να πηγαίνουν στο δρυμό», λέει. 

Πότε και πώς να ανέβουμε στο βουνό, Αλέξανδρε Στύλλα; «Καλύτεροι μήνες είναι Σεπτέμβριος και Οκτώβριος, τις καθημερινές και με καλό δελτίο καιρού. Γιατί ο καιρός, λόγω μικροκλίματος, αλλάζει άρδην στα 2.500 μέτρα. Επιπλέον θέλει σωστή πληροφόρηση, σχετικά καλή φυσική κατάσταση, έλεγχο εξοπλισμού και αν είναι για κορυφή, μιλήστε με οδηγό βουνού. Άλλωστε, όπως λέει η παροιμία, ο καλός ορειβάτης κοιμάται στο κρεβάτι του».

INFO

H διανυκτέρευση στο Καταφύγιο κοστίζει 18€/άτομο ή 13€/άτομο για μέλη ορειβατικών συλλόγων. Πληροφορίες: www.olympus-climbing.gr

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα