ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Διακοπές: Εξερεύνηση στο Βέρμιο και τα χωριά του

Το Βέρμιο είναι οροσειρά της Μακεδονίας. Καταλαμβάνει τμήμα του Ν. Ημαθίας, του Ν. Κοζάνης και του Ν. Πέλλας. Η ψηλότερη κορυφή του είναι ο Χαμίτης και έχει 2.062μ. υψόμετρο και βρίσκεται κοντά στη Νάουσα.

Στις παρυφές του Βερμίου βρίσκονται οι πόλεις Βέροια, Νάουσα και Έδεσσα και γύρω-γύρω στις όμορφες πλαγιές του ένα σύνολο χωριών, που οι κάτοικοί του ασχολούνται με τις δενδροκαλλιέργειες (ροδάκινα-μήλα) και με τον χειμερινό τουρισμό. Φυσικά, δεν θα μπορούσαν να μην υπάρχουν και αρκετά χωριά που κάνουν τις πλαγιές του Βερμίου πιο πλούσιες.


Δείτε περισσότερα για τις χειμερινές Διακοπές σας:

Οι 15 καλύτεροι χειμερινοί προορισμοί της Ελλάδας σε αυτόν τον οδηγό

Η ώρα του βουνού: Οι ορεινές αποδράσεις κοντά στην Αθήνα που ξεχωρίσαμε

Σαββατοκύριακο: Φύγαμε για σκι στα Καλάβρυτα;

naousa2-1
Νάουσα: Ανακαλύψτε τον απόλυτο χειμερινό προορισμό | Φωτό: Shutterstock

Το όρος Βέρμιο είναι προστατευόμενος βιότοπος του Natura 2000, με κωδικό GR1210001.

Μερικά από τα χωριά που βρίσκονται στις πλαγιές του Βερμίου:

Καστανιά

Η Καστανιά είναι ορεινό χωριό του νομού Ημαθίας, χτισμένη σε υψόμετρο 1.080 μέτρων στις πλαγιές του Βερμίου και είναι ένα από τα πιο ορεινά χωριά της Ημαθίας. Το 1951 κτίστηκε εκεί, με ενέργειες του Φίλωνα Κτενίδη ο νέος ναός της Παναγίας Σουμελά.

imathia_diakopes
Εκδρομή στη Μονή Παναγίας Σουμελά: Μια ξεχωριστή εξόρμηση | Φωτό: Shutterstock

Κωστοχώρι

Πρόκειται για ένα από τα χωριά της Ημαθίας που πλέον αριθμούν ελάχιστους κατοίκους, το οποίο εποικίστηκε μετά την ανταλλαγή πληθυσμών το 1922 από Πόντιους πρόσφυγες.

Ωστόσο, είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά της περιοχής, που κατέχει το προσωνύμιο “το μπαλκόνι του Βερμίου”, αφού προσφέρει μια προνομιακή θέα.

Ξηρολίβαδο

Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.220 μέτρων σε ένα οροπέδιο του όρους Βερμίου και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Ελλάδας, ο οποίος μάλιστα, είναι πολύ παλιός και ανέρχεται στους βυζαντινούς χρόνους.

Φυτεία

Η περιοχή της Φυτειάς ή Φυτιάς σύμφωνα με ενδείξεις κατοικείται από την αρχαιότητα. Το χωριό ονομαζόταν Τσόρνοβο ή Τσέρνοβο που σημαίνει μαύρο κρασί (tserno vino) λόγω του σκούρου κόκκινου κρασιού που παρήγαγαν οι αμπελώνες του. Μετονομάστηκε το 1926 σε Φυτεία και τα νεότερα χρόνια σε Φυτιά.

Ένα από τα έθιμα που λαμβάνουν χώρα στη Φυτιά τη χειμερινή περίοδο, είναι το κάψιμο των κέδρων (κέδαρα) στις 23 Δεκεμβρίου, στις 12 το βράδυ με συμμετοχή πολλών επισκεπτών από όλη την Κεντρική Μακεδονία.

Δείτε επίσης:

Τα 5 ιδανικά μέρη για κυνήγι μανιταριών σε όλη την Ελλάδα


Foodie Alert: Οι χειμερινοί προορισμοί με πλούσια γαστρονομική παράδοση

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα