ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Κρήτη: Μήπως είναι ο επόμενος πεζοπορικός προορισμός σας;

Η ανακάλυψη της Κρήτης περπατώντας είναι ο καταλληλότερος τρόπος για να δείτε απίστευτης ομορφιάς φυσικά τοπία. Σε κάθε γωνιά της δεσπόζουν επιβλητικά βουνά αλλά και εκπληκτικά φαράγγια που ελκύουν κάθε πεζοπόρο.

Στον Ψηλορείτη

Φωτό: Shutterstock

Υπάρχουν 5 κορυφές στον Ψηλορείτη: Ο Τίμιος Σταυρός (2456 μ.), o Αγκαθιάς (2424 μ.), η Στολίστρα (2325 μ.), Βουλομένου (2267 μ.) και ο Κούσσακας (2209 μ.). Το συντομότερο μονοπάτι για την κορυφή ξεκινά από τον Λάκκο του Μιγερού κοντά στα Λιβάδια.

Το πετρόχτιστο εκκλησάκι του Τίμιου Σταυρού είναι κάτι που θα θαυμάσετε μόλις φτάσετε στην κορυφή και θα σας προκαλέσει δέος.


Αγροτουρισμός: 4 καταλύματα που προσφέρουν κάτι διαφορετικό


Φαράγγι της Αγίας Ειρήνης

Φωτό: Unsplash

Αυτό το φαράγγι βρίσκεται κοντά στο ομώνυμο χωριό στον Δήμο Καντάνου – Σελίνου.

Είναι και ένας ξεχωριστός βιότοπος. Φιλοξενεί τον προστατευόμενο κρητικό αίγαγρο, ποικίλα είδη πανίδας και χλωρίδας. Έχει μάλιστα ενταχθεί στο δίκτυο NATURA 2000 και έχει χαρακτηριστεί ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής. Το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι περίπου 7 χλμ!

Δάσος και Φαράγγι Ρούβα

Το δάσος του Ρούβα βρίσκεται στο Νοτιοανατολικό τμήμα της οροσειράς του Ψηλορείτη και αποτελεί το σημαντικότερο από τα ελάχιστα φυσικά δασικά οικοσυστήματα που έχουν απομείνει στο Νομό Ηρακλείου με τεράστια οικολογική αξία.

Το φαράγγι έχει συνολικό μήκος περίπου 4χλμ με διαμορφωμένη διαδρομή 2.7χλμ σε ένα πραγματικά μοναδικό περιβάλλον. Από την λίμνη του Ζαρού αρχίζει το μονοπάτι που οδηγεί στο φαράγγι του Ρούβα. Είκοσι λεπτά μετά τη λίμνη θα συναντήσετε το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου.

Στις πλαγιές περιμετρικά του δάσους ζει ο εξαιρετικά σπάνιος κρητικός Αγριόγατος!

Φωτό: Unsplash

Στο φαράγγι της Ίμπρου

Αυτό το πανέμορφο φαράγγι βρίσκεται κοντά στη Χώρα Σφακίων και είναι το τρίτο δημοφιλέστερο φαράγγι της Κρήτης μετά από αυτό της Σαμαριάς και της Αγίας Ειρήνης, όντας κι αυτό τμήμα του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4.

Το μήκος του φαραγγιού είναι 11 χιλιόμετρα και η πορεία διαρκεί 3-4 ώρες, ανάλογα με την κατάστασή του, από τις κατολισθήσεις λόγω των νεροποντών του χειμώνα.


Ανακαλύπτουμε την Ελλάδα διαφορετικά: 5 προορισμοί για οικοτουρισμό


Σε διάφορα σημεία θα συναντήσετε ίχνη του παλιού καλντεριμιού που κάποτε ένωνε τα Σφακιά με τα Χανιά.

Το μονοπάτι του Γιούχτα

Ο Γιούχτας, το βουνό των Αρχανών Ηρακλείου, ήταν από την αρχαιότητα ιερός τόπος. | Φωτό: Unsplash

Η ανάβαση και η διάσχιση όλου του βουνού δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική επειδή υπάρχει πολύ καλά σηματοδοτημένο μονοπάτι. Από την υψηλότερη κορυφή θα απολαύσετε μοναδική θέα.

Το μονοπάτι ξεκινά δίπλα από τον αρχαιολογικό χώρο Ανεμόσπηλια και ανηφορίζει προς τα νότια.

Στο Φαράγγι της Σαμαριάς

Μια από τις εκατοντάδες ξεχωριστές εμπειρίες που προσφέρει απλόχερα η Κρήτη είναι η πεζοπορία στο Φαράγγι της Σαμαριάς.

Φιλοξενεί πολλά ενδημικά είδη πουλιών και ζώων, το πλέον γνωστό από τα οποία είναι το γνωστό μας κρι-κρι. Από το 1981 έχει ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας της UNESCO, με σκοπό την ανάδειξη και προστασία πολύτιμων τόπων για τον άνθρωπο.

Η είσοδος του φαραγγιού της Σαμαριάς βρίσκεται στο “Ξυλόσκαλο” που βρίσκεται σε ύψος 1300 μέτρων. Προτιμήστε μια σχετικά δροσερή μέρα για αυτή την περιπέτεια και εξοπλιστείτε αναλόγως!

Δείτε επίσης:

Η απόλυτη travel bucket list για το 2022: Το Διακοπές προτείνει


Κοιτώντας ψηλά: Birdwatching στην ελληνική ύπαιθρο

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί στα περίπτερα