ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Ποια είναι τα οινοποιεία που θα επισκεφθούμε στην Κοζάνη;

Στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης υπάρχει ενδιαφέρον για όσους αγαπούν το κρασί. Το μεγαλύτερο οινικό ενδιαφέρον υπάρχει στην πανέμορφη Σιάτιστα με τον περίφημο γλυκό ηλιαστό της οίνο, στον Βελβεντό με τη μαγευτική θέα στη λίμνη και εδώ & μερικά χρόνια στα Σέρβια.

Ο αμπελώνας της Κοζάνης από το 2008 παράγει τους οίνους ΠΓΕ Κοζάνη (Τοπικός Οίνος Κοζάνης). Στην περιοχή, όμως, αρκετά χρόνια πριν υπήρχαν (και υπάρχουν) ο αμπελώνας του Βελβεντού με τους οίνους ΠΓΕ Βελβεντό (Τοπικός Οίνος Βελβεντού) και ο αμπελώνας της Σιάτιστας με τους οίνους ΠΓΕ Σιάτιστα (Τοπικός Οίνος Σιάτιστας).


Ώρα για κρασί: Επίσκεψη στα οινοποιεία της Γουμένισσας


Μερικά από όσα μπορείτε να επισκεφθείτε είναι:

oinopoioia_krasi_diakopes3
Πηγή: Unsplash

Οι αμπελώνες Μπελίδη

Το υπερσύγχρονο ιδιόκτητο οινοποιείο, χωριτικότητας 3500 τ.μ, βρίσκεται στη περιοχή Μελίσσια Κοζάνης.

Εκεί, πέραν του οινοποιείου λειτουργεί και αποστακτήριο τσίπουρου, που από τις εκλεκτότερες ποικιλίες σταφυλιών, παράγεται εκλεκτό τσίπουρο με ή και χωρίς γλυκάνισο, το οποίο παλαιώνεται σε δρύινα βαρέλια ειδικά για την παλαίωση τσίπουρου.


Τσίπουρο: Τα επισκέψιμα αποσταγματοποιεία για τους λάτρεις του ποτού


Κτήμα Βογιατζή

oinopoioia_krasi_diakopes2
Πηγή: Unsplash

Το Κτήμα Βογιατζή, έκτασης 100 στρεµµάτων, βρίσκεται ανάµεσα στον ορεινό όγκο των Πιερίων και την λίµνη του Πολυφύτου, σε υψόµετρο 340 µέτρων. Η θέση δίπλα στον υδάτινο όγκο της λίµνης που σχεδόν ακουµπάει τον αµπελώνα (40 µέτρα η µικρότερη απόσταση) αποτελεί το ισχυρό στοιχείο διαφοροποίησης της έκφρασης των οίνων του κτήµατος. Εκεί, θα έχετε την ευκαιρία να περιηγηθείτε στον μαγικό κόσμο του κρασιού.

Ασύρτικο, Chardonnay, Malvasia Aromatica, Ξινόµαυρο, Μοσχόµαυρο, και Τσαπουρνάκος αποτελούν τον ποικιλιακό κορµό του κτήµατος, µε τον οποίο συνυπάρχουν αρκετές άλλες τοπικές ποικιλίες οινοστάφυλων που καλλιεργούνται δοκιµαστικά.

Οινοποιείο “Δύο Φίλοι”

oinopoioia_krasi_diakopes
Πηγή: Unsplash

Το Κτήμα “Δύο Φίλοι” είναι ο καρπός της πολυετούς φιλίας του οινοποιού Γιάννη Μπουτάρη με το ζεύγος Γεωργία Γκουτζιαμάνη – Ιωάννη Πολύζου. Βρίσκεται στη Σιάτιστα, πόλη του νομού Κοζάνης.

Πρωταρχικό μέλημα της εταιρίας είναι η ποιοτική αναβίωση του ιστορικού αμπελώνα της Σιάτιστας με την δημιουργία ενός επισκέψιμου, σύγχρονου οινοποιείου, μικρής δυναμικότητας, με αρχιτεκτονική που παραπέμπει σε Σιατιστινό αρχοντικό.

Για το τοπικό λιαστό Σιάτιστας, στο Οινοποιείο “Δύο Φίλοι”  τα σταφύλια ηλιάζονται (μοσχόμαυρα, ξινόμαυρα, νιγρικιώτικα) 60 ολόκληρες μέρες υπό σκιά.

To οινοποιείο βρίσκεται μέσα στη πόλη της Σιάτιστας, είναι επισκέψιμο και συμμετέχει στους Δρόμους του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος (Διαδρομή του Κρασιού των Λιμνών).

Δείτε επίσης:

Είστε λάτρεις του κρασιού; Αυτοί είναι οι φθινοπωρινοί προορισμοί που σας ταιριάζουν


Καινούργιο αίμα, καινούργιο κρασί: Μία συνέντευξη με τον Αργύρη Γεροβασιλείου

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί με «ΤΟ ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ» στις 9 Ιουνίου