Ο Κάβος στα Ίσθμια: μια ψαροταταβέρνα για την οποία αξίζει να ταξιδέψουμε

Γραφική και ταυτόχρονα προσεγμένη σε κάθε λεπτομέρεια, η γνωστή ψαροταβέρνα «Ο Κάβος» εξακολουθεί, από το 1964 έως σήμερα, να συγκεντρώνει επισκέπτες από κάθε μέρος της Ελλάδας, οι οποίοι θέλουν να γευτούν την αληθινή και ανεπιτήδευτη γεύση της θάλασσας.

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 5'

Bρίσκεται δίπλα στην αρχή της παλιάς Εθνικής Οδού Κορίνθου-Επιδαύρου, σε ένα μικρό αγκυροβόλι, όπου καταλήγει το μεγάλο κτήμα της οικογένειας Βλάσση, στο ίδιο σημείο που το 1964 μια παλιά αποθήκη σιτηρών μετατράπηκε σε ψαροταβέρνα. Τότε, η περιοχή ήταν ακόμα πιο αγνή, το ηλεκτρικό δεν είχε φτάσει στα γύρω σπίτια και το κτήμα που κατέληγε στη θάλασσα ήταν αλλού σπαρμένο με σιτάρι, αλλού με ελιές και πιο πάνω με εσπεριδοειδή, με το αεράκι της άνοιξης να φέρνει το άρωμα των ανθισμένων πορτοκαλιών και λεμονιών μέχρι το κύμα.

Την ιδέα για την ταβέρνα την είχε ο Τάκης Βλάσσης, ο οποίος κατάφερε να παρασύρει στον ενθουσιασμό του και τη σύζυγό του, Παγώνα, μια νέα γυναίκα 23 χρόνων τότε, που μπορεί να μην ήξερε ακόμη από κουζίνα, ήξερε όμως τι σημαίνει σκληρή δουλειά, επιμονή και επιθυμία να δημιουργηθεί κάτι αληθινό, ουσιαστικό, που θα αντέξει στο χρόνο. Στην πραγματικότητα αυτό είναι ο «Κάβος». Η ψυχή των ανθρώπων του και η επιμονή τους να μαγειρεύουν με απλότητα και να προσφέρουν πιάτα με βαθιά ουσία και αλήθεια.

Με το πέρασμα των χρόνων και ενώ η ταβέρνα είχε αποκτήσει πιστούς επισκέπτες από όλα τα μέρη της Ελλάδας, τον «Κάβο» ανέλαβε ο γιος της οικογένειας, Τάσος, γεωπόνος στο επάγγελμα μέχρι τότε, ο οποίος έβαλε την καριέρα του στην άκρη, για να συνεχίσει την ιστορία του μαγαζιού, μένοντας πιστός στη φιλοσοφία και τις αξίες του. Ο πατέρας του σιγά σιγά αποσύρθηκε από το προσκήνιο και κάποια στιγμή έφυγε από τη ζωή, αλλά η κυρία Παγώνα είναι δίπλα του μέχρι σήμερα. 

Κάβος: Μια ταβέρνα με ιστορία

Ο «Κάβος» δεν απέκτησε τυχαία τη φήμη του και σίγουρα για την επιτυχία του υπάρχουν περισσότεροι λόγοι από τη γοητεία της τοποθεσίας, η οποία είναι όντως ευλογημένη, σαν να έχει φτιαχτεί αυτό το κομμάτι γης για να υπάρχει η ταβέρνα, να κάθονται στα τραπεζάκια της οι θαμώνες, να χαλαρώνουν και να ταξιδεύουν σε παλιότερες, πιο αυθεντικές εποχές. «Δεν είχαμε και δεν έχουμε περίεργες και δύσκολες τεχνικές στη μαγειρική μας. Δουλεύουμε με την ουσία της γεύσης και δύναμή μας είναι η αδιαπραγμάτευτη ποιότητα της πρώτης ύλης», μας λέει ο Τάσος Βλάσσης, που το πόστο του στην ταβέρνα είναι πίσω από τις βιτρίνες με τα ψάρια και τα θαλασσινά, εκεί όπου οι επισκέπτες με την καθοδήγησή του επιλέγουν τι θα πρωταγωνιστήσει στο τραπέζι τους.

Γιατί στον «Κάβο» δεν σας αφήνουν εκτεθειμένους, με έναν κατάλογο στο χέρι, να φτιάξετε μόνοι σας το τραπέζι σας, αλλά μαθαίνουν τα γούστα και τις γαστρονομικές σας συνήθειες, προτείνουν τις σωστές ποσότητες και συμβουλεύουν για τους ταιριαστούς συνδυασμούς, με σκοπό να μείνετε απόλυτα ικανοποιημένοι, να μην περισσέψει φαγητό στις πιατέλες που θα πεταχτεί και να μην πληρώσετε, εντέλει, άδικα χρήματα. 

Στην ταβέρνα, μπροστά από τα μεγάλα, βαθιά τηγάνια και τις κατσαρόλες βρίσκεται η κυρία Παγώνα, αεικίνητη και ακούραστη, ψυχή της κουζίνας και όλου του μαγαζιού. Δεν υπάρχει ανάγκη να δουλεύει ακόμη, αλλά και πώς να σταματήσεις μια καθημερινότητα που μετρά κοντά εξήντα χρόνια;

Έτσι, κατεβαίνει στο μαγαζί από το σπίτι της που είναι δυο βήματα πιο πάνω και κάθεται με τις μαγείρισσες οι οποίες είναι κοντά της πολλά χρόνια, για να δίνει το γενικό πρόσταγμα, να πετά στα τηγάνια της τα όστρακα και να φτιάχνει τη διάσημη οστρακομακαρονάδα της, να δίνει στην ταραμοσαλάτα την πιο αέρινη υφή και, φυσικά, να τριγυρνά στα τραπέζια για να λέει δυο κουβέντες με τους γνώριμους πελάτες, εκείνους που γνωρίζει με τα μικρά τους ονόματα, ανθρώπους που επί δεκαετίες την τιμούν με την παρουσία τους. 

Τι τρώμε στον «Κάβο»

Αρχικά, οφείλουμε να πούμε ότι στα τραπεζάκια του «Κάβου» με τα αλμυρίκια, τις ελιές και τα φροντισμένα παρτέρια, όλες οι γεύσεις έχουν το πλεονέκτημα ότι συνοδεύονται από τη θέα και την αύρα της θάλασσας, τα χαμόγελα και τη ζεστασιά των ανθρώπων. Ό,τι κι αν έρθει στο τραπέζι είναι προσεγμένο και φροντισμένο μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Μπορεί η οστρακομακαρονάδα με τα ιταλικά, σκληρά ζυμαρικά να βρίσκεται πρώτη στις προτιμήσεις των επισκεπτών, αλλά δεν είναι μόνο αυτή που θα σας κάνει να αγαπήσετε τις γεύσεις του μαγαζιού.

Τα ψητά ψάρια με τη ζουμερή σάρκα – από ντόπιους ψαράδες, χρόνια συνεργάτες του «Κάβου» –, τα ολοζώντανα όστρακα, οι πάντα καλομαγειρεμένες γαρίδες, το αξεπέραστο χταπόδι ή ακόμα και οι τηγανητές πατάτες ή η ντομάτα, που όλοι έχουν να λένε ότι είναι υδροπονικής καλλιέργειας, ή ο μαρινάτος γαύρος, που δεν θα χορταίνετε να τρώτε, όλα είναι φτιαγμένα με απλότητα, αγνό ελαιόλαδο από τα δέντρα του κτήματος και καθαρότητα στη σύλληψη, με σκοπό να σας δώσουν την αλήθεια της πραγματικής νοστιμιάς. 

Επισκεφτείτε την ταβέρνα αφού κλείσετε πρώτα τραπέζι, γιατί πάντα έχει τον κόσμο της, και κρατήστε χρόνο όχι μόνο για να απολαύσετε το γεύμα σας, αλλά και να ανταλλάξετε δυο κουβέντες με τον Τάσο και την κυρία Παγώνα, που αγαπούν να συνομιλούν με κάθε επισκέπτη. Περπατήστε στο μικρό κόλπο, ανακαλύψτε την ελιά που στέκει δίπλα στη θάλασσα 600 χρόνια, νιώστε το άρωμα της κορινθιακής γης. Τα μαγαζιά είναι οι άνθρωποι και η ιστορία τους και η οικογένεια Βλάσση έχει γράψει τη δική της πορεία στην αυθεντική, ελληνική γαστρονομία, κάτι που πραγματικά αξίζει να ανακαλύψετε. 

«Βρίσκομαι στην κουζίνα του “Κάβου” από το 1964, είναι για μένα το σπίτι μου. Γνωρίζω τους περισσότερους πελάτες με τα μικρά τους ονόματα και έχουμε πια σχέση οικογενειακή»

– Παγώνα Βλάσση

Επικοινωνία
Κάβος – Ισθμίας 201 00
+30 27410 37906, 37422

Facebook: Kavos1964
Twitter: kavos1964

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα