ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Feels like Winter: Οι συνταγές με κάστανα που πρέπει να δοκιμάσετε

Σε πολλές από τις εκδρομές που ίσως κάνατε αυτό το διάστημα, σε επαρχιακά μέρη της Ελλάδας σίγουρα θα είδατε παντού να πωλούνται ντόπια φρέσκα κάστανα. Το κάστανο είναι ο καρπός που μας μεταφέρει από το Φθινόπωρο στον Χειμώνα, αυτό που συντροφεύει χαλαρές βραδιές στο σπίτι και έχει συνδεθεί με γιορτινές χειμωνιάτικες στιγμές. Γλυκές και αλμυρές συνταγές με κάστανο, που πρέπει να δοκιμάσετε αυτόν τον χειμώνα στο σπίτι. Απλά και εύκολα.


Μαγειρεύουμε Ελλάδα: Γλυκές & αλμυρές συνταγές με σύκο που θα λατρέψετε


kastanitsa_arkadia_kastano_diakopes2
Καστάνιτσα Αρκαδίας: Η απόλυτη φθινοπωρινή απόδραση με άρωμα από κάστανο | Φωτό: Unsplash

Για τους αρχάριους στην κουζίνα, θα πούμε ότι τα κάστανα βράζονται σε νερό με λίγο αλάτι για 30-45 λεπτά και κατόπιν τα καθαρίζετε ακόμα ζεστά. Για να τα ψήσετε στα κάρβουνα πρέπει οπωσδήποτε να τα χαράξετε με μαχαίρι οριζόντια, από κάθε πλευρά ή σταυρωτά, στο κάτω μέρος.

Ας δούμε μερικές συνταγές με κάστανο που θα αγαπήσετε:

Χοιρινό με κάστανο:

Θα χρειαστείτε:  2 κιλά χοιρινό κρέας κομμένο σε μεγάλα κομμάτια, 2 κιλά κάστανα βρασμένα ή ψημένα και ξεφλουδισμένα, ελαιόλαδο, 1 ποτηράκι κρασί, 1 κρεμμύδι, 1 ποτήρι νερό

Εκτέλεση:

Τσιγαρίζετε το κρέας με το λάδι και το κρεμμύδι και αφού μαραθεί προσθέτετε το κρασί. Στη συνέχεια ρίχνετε το νερό και το αφήνετε να βράσει. Όταν μαλακώσει το κρέας και μείνει με λίγο ζουμί, ρίχνετε τα κάστανα και το αφήνετε για ένα τέταρτο να δέσει η σάλτσα του.


kastana_diakopes_sintages
Τα κάστανα δεν αποτελούν μονάχα εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, αλλά είναι και γεμάτα με αντιοξειδωτικά, κάλιο, ακόρεστα λιπαρά και άλλα θρεπτικά στοιχεία. |  Φωτό: Unsplash

Κέικ με κάστανο:

Θα χρειαστείτε: 3 ½ κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 1 κούπα ζάχαρη, 1 κούπα βούτυρο, 4 αυγά, 1 κούπα σιρόπι από γλυκό κάστανο, 1 κούπα κάστανα βρασμένα και χοντροαλεσμένα, 2 κουταλιές μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση:

Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη και ρίχνετε ένα – ένα τα αυγά μέσα. Προσθέτετε τα κάστανα, το σιρόπι, το αλεύρι και το μπέικιν. Ρίχνετε το μείγμα σε ταψάκι ή φόρμα του κέικ και το ψήνετε στους 175 βαθμούς για 1 ώρα.

diakopes_kastana_sintages2
Φωτό: Unsplash

Μαρμελάδα κάστανο

Θα χρειαστείτε: 1 κιλό κάστανα, 1 κουταλιά της σούπας αλάτι, ζάχαρη, 1 ποτήρι ρούμι

Εκτέλεση:

Βγάζετε την εξωτερική φλούδα από τα κάστανα, τα τοποθετείτε σε κατσαρόλα με νερό και αλάτι και τα βράζετε σε μέτρια φωτιά. Όταν τα τρυπήσετε με το πιρούνι και είναι μαλακά, τα βγάζετε, τα καθαρίζετε και τα περνάτε από τη μηχανή του πουρέ.

Έπειτα, βάζετε ζάχαρη σε αναλογία 1 προς 1 με τον πουρέ. Βάζετε αυτό το μείγμα μαζί με 2 ποτήρια νερό και τα βράζετε περίπου μισή ώρα. Πέντε λεπτά πριν αποσύρετε την μαρμελάδα ρίχνετε το ρούμι και ανακατεύετε. Αφήνετε τη μαρμελάδα να κρυώσει και τη βάζετε σε βάζα.

Δείτε επίσης:

Γεύσεις από Γρεβενά: Παραδοσιακές συνταγές της πόλης των μανιταριών


Μαγειρεύουμε Ελλάδα: Γλυκές & αλμυρές συνταγές με σύκο που θα λατρέψετε

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα