ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 4'
Fountain de Trevi in Rome Beautiful and famous Fountain de Trevi in Rome, Italy

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιο είναι το πόσο που συγκεντρώνεται σε ετήσια βάση από τα κέρματα που ρίχνονται καθημερινά στη Fontana di Trevi της Ρώμης και πού καταλήγουν αυτά τα χρήματα; Πόσα ακόμα μυστικά κρύβει το εντυπωσιακό μπαρόκ σιντριβάνι, που αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της ιταλικής πρωτεύουσας;

Η ιστορία με τα νομίσματα που πετάει ο κόσμος στο νερό της Fontana di Trevi είναι συγκινητική αλλά και εντυπωσιακή, καθώς τα έσοδα του μνημείου του 18ου αιώνα από το συγκεκριμένο τελετουργικό υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο ευρώ το χρόνο.  

Γιατί οι άνθρωποι πετούν κέρματα στη Fontana di Trevi; 

Η διάσημη κρήνη, που κατασκευάστηκε μεταξύ 1732 και 1762, σχεδιάστηκε από τον Nicola Salvi και συμβολίζει την εξημέρωση των νερών. 

Στην πρόσοψη μια σειρά από μυθολογικές μορφές πλαισιώνουν τον θεό Ποσειδώνα, ο οποίος βρίσκεται πάνω σε άρμα που μοιάζει με κοχύλι και το τραβούν θαλάσσια άλογα. Απέναντι, το πλήθος των τουριστών που συρρέουν καθημερινά στο σημείο – αφού κατορθώσουν να το πλησιάσουν – ρίχνουν το κέρμα τους στο νερό.  

Σύμφωνα με την παράδοση, οι τουρίστες στέκονται με την πλάτη τους στραμμένη προς το μνημείο και ρίχνουν ένα νόμισμα, αυστηρά, πάνω από τον αριστερό ώμο, τελετουργικό που φαίνεται να έγινε διάσημο από την ταινία του 1954 «Three Coins in the Fountain», όπου λεγόταν ότι το συγκεκριμένο τυπικό εγγυάται την επιστροφή του επισκέπτη στην Αιώνια Πόλη. Στην πραγματικότητα, η παράδοση αυτή συνδέεται με τους αρχαίους Ρωμαίους, οι οποίοι πετούσαν συχνά κέρματα για να κάνουν τους θεούς του νερού να ευλογήσουν το ταξίδι τους και να γυρίσουν πίσω ασφαλείς.  

Πόσα χρήματα ρίχνονται στη Fontana di Trevi; 

Υπολογίζεται ότι κάθε μέρα ρίχνονται στη Fontana di Trevi περίπου 3.000 ευρώ, που σημαίνει ότι σε ετήσια βάση ανασύρεται από την επιφάνεια της κρήνης το ποσό του 1,095.000 ευρώ. Για περισσότερο από μια δεκαετία, τα έσοδα από τα νομίσματα, που συλλέγει μια αφοσιωμένη ομάδα υπό το άγρυπνο βλέμμα των καραμπινιέρι, προσφέρονται για καλό σκοπό.  

Το 2001, ο δήμαρχος της Ρώμης αποφάσισε ότι τα χρήματα έπρεπε να συγκεντρώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και να δίνονται σε τοπικές φιλανθρωπικές οργανώσεις, προκειμένου να σταματήσουν οι συχνές προσπάθειες των ανθρώπων να κλέψουν νομίσματα από το σιντριβάνι. 

Από τότε, ο ετήσιος τζίρος του μνημείου δωρίζεται στην Caritas, μια καθολική φιλανθρωπική οργάνωση της Ρώμης, που βοηθάει φτωχούς και άπορους. Χρηματοδοτεί συσσίτια, καταφύγια και προσφέρει κουπόνια με τα οποία μπορούν να προμηθευτούν αγαθά από το σούπερ μάρκετ. Επίσης, μέρος του πόσου δίνεται στη συντήρηση ενός συγκροτήματος στα περίχωρα της πόλης, που στεγάζει έναν οίκο ευγηρίας και προσφέρει υπηρεσίες οδοντιάτρου σε ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες φτώχειας. 

Η Fontana di Trevi έχει και άλλα μυστικά 

Το σιντριβάνι της Fontana di Trevi είναι ένα από τα αρχαιότερα στη Ρώμη, χρονολογείται από την αρχαία Ρωμαϊκή εποχή, από την κατασκευή του Υδραγωγείου Aqua Virgo το 19ο αιώνα π.Χ και παρείχε νερό στα ρωμαϊκά λουτρά και τα σιντριβάνια της κεντρικής Ρώμης. Ο Salvi δυστυχώς δεν πρόλαβε να δει το έργο του να ολοκληρώνεται. Η πρώτη φορά που το νερό ξεπήδησε από την κρήνη του ήταν το 1743, αλλά μόλις το 1762 το έργο ολοκληρώθηκε τελικά από τον Pietro Bracci – 11 χρόνια μετά το θάνατο του Salvi.  

Το σιντριβάνι είναι φτιαγμένο κατά κύριο λόγο από τραβερτίνη, που σημαίνει στα λατινικά “από τον Τίβερη”. Πρόκειται για ορυκτό που προέρχεται από το ασβέστιο που σχηματίζεται σε κάποιες πηγές , ειδικά στις θερμές, και πιθανόν η συλλογή του να έγινε στην πόλη Tivoli, η οποία βρίσκεται περίπου 22 χλμ. από τη Ρώμη. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής, πολλοί άντρες τραυματίστηκαν και κάποιοι έχασαν τη ζωή τους καθώς οι πέτρες που δούλευαν ήταν πελώριες.  

Η Fontana di Trevi έχει ύψος 26 μέτρα και πλάτος περίπου 20 μέτρα. Το σιντριβάνι χρειάζεται 120 λίτρα νερό ανά δευτερόλεπτο, αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ανακυκλώνεται. 

Μέχρι το επόμενο ταξίδι σας στη Ρώμη δείτε μερικές από τις αμέτρητες κινηματογραφικές ταινίες και θαυμάστε αυτό το αριστούργημα τέχνης. Ας θυμηθούμε μερικούς τίτλους, όπως “Dolce Vita”, όπου η Anita Ekberg πήδηξε μέσα στη fontana με τα ρούχα, “Roman Holiday”, “Three Coins in the Fountain”, “Lizzie McGuire” ακόμα και το “Epcot” της Walt Disney. 

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα