ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
BC53F3F9-6B55-422F-A115-35DF503A0115

Όταν αναφερόμαστε σε διακοπές, ειδικά στην Ελλάδα, αυτομάτως το μυαλό μας πάει σε αυτές του καλοκαιριού. Όμως, αυτό δεν ισχύει φυσικά, καθώς όλες οι εποχές στην όμορφη χώρα μας μπορούν να δώσουν αφορμές για μικρές ή μεγαλύτερες αποδράσεις. Όταν συμβεί αυτό, τι κάνουμε με το κατοικίδιό μας;  

Του κτηνίατρου Λάζαρου Καρανάσιου.

Πρέπει να τα λάβουμε όλα υπόψη μας και να τα υπολογίσουμε σωστά πριν καταλήξουμε στην απόφασή μας. Είναι το πρώτο ταξίδι του μικρού μας φίλου; Θα ταξιδέψουμε με αυτοκίνητο ή κάποιο άλλο μέσο; Θα το πάρουμε μαζί ή θα εμπιστευτούμε τη φιλοξενία του σε κάποιο pet hotel;  

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε αν το κατοικίδιό μας δεν έχει προηγούμενη εμπειρία ταξιδιού είναι να το πάμε μια βόλτα με το αυτοκίνητο, ακολουθώντας μια διαδρομή μεγαλύτερη από αυτές που έχει συνηθίσει. Έτσι θα καταλάβουμε αν του αρέσει ή αν ζαλίζεται.  

Το κατοικίδιό μας, είτε πρόκειται για σκύλο είτε για γάτα, δεν θα πρέπει να είναι ελεύθερο μέσα στο αυτοκίνητο. Εάν υπάρχει χώρος, μπορούμε να το τοποθετήσουμε στο πίσω μέρος του οχήματος μέσα σε μεταλλικό κλουβί. Το ιδανικό για τον σκύλο είναι να τον δένουμε με ζώνη ασφαλείας, ειδική για ζώα, και ποτέ στα μπροστινά καθίσματα γιατί σε περίπτωση ατυχήματος θα τον χτυπήσουν οι αερόσακοι.  

Μεγάλο ταξίδι; Οι συμβουλές μας.

1

Κάνουμε στάσεις για σύντομο περπάτημα και τη βιολογική ανάγκη του ζώου.  

2

Έχουμε μαζί σνακ και λίγο νερό.  

3

Τον έχουμε πάντα δεμένο με το λουρί του.  

4

Ρυθμίζουμε το κλιματιστικό ανάλογα με την εποχή του χρόνου. Τα ζώα παθαίνουν εύκολα θερμοπληξία, γι’ αυτό και δεν τα αφήνουμε σε καμία περίπτωση μόνα τους μέσα στο αυτοκίνητο, ακόμα κι αν πρόκειται για πολύ λίγη ώρα.  

Λύσεις για pet friendly ξενοδοχεία

Η αλήθεια είναι ότι τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα δεν είναι και τόσο «φιλικά» με τα κατοικίδια, όμως υπάρχουν και εξαιρέσεις, τις οποίες μπορούμε εύκολα να βρούμε στο site www.petfriendlyholidays.com.  

Σημαντικό είναι το κατοικίδιό μας να έχει Πιστοποιητικό Ηλεκτρονικής Ταυτοποίησης (μικροτσίπ) και μια ταμπελίτσα στο κολάρο του όπου θα αναγράφεται το όνομά του και τα στοιχεία μας, ώστε να μας βρουν εύκολα σε περίπτωση που χαθεί.  

Δεν ξεχνάμε επίσης να παίρνουμε μαζί μας ό,τι το κάνει ευτυχισμένο, όπως κάποιο παιχνίδι ή κρεβατάκι, έτσι ώστε να νιώθει οικεία και στον προορισμό. Εννοείται βέβαια ότι έχουμε και την τροφή του (κλινική δίαιτα ή συντήρησης), όπως και τα μπολ φαγητού-νερού. Καλό, επίσης, θα είναι στον προορισμό να μην του βάζουμε νερό από τη βρύση, αλλά εμφιαλωμένο, ώστε να αποφύγουμε τυχόν εντερικές διαταραχές.  

Αν δεν μας ακολουθήσει στο ταξίδι  

Αν τελικά αποφασίσουμε ότι είναι προτιμότερο ο τετράποδος φίλος μας να μη μας ακολουθήσει στο ταξίδι μας και δεν έχουμε κάποιο άτομο εμπιστοσύνης για να το φροντίσει, μια λύση είναι οι πανσιόν ζώων.

Μπορούμε να συμβουλευτούμε τον κτηνίατρό μας, που θα έχει να μας προτείνει κάποια αξιόπιστα ξενοδοχεία, ή γνωστούς μας με κατοικίδια που έχουν βρεθεί στο παρελθόν αντιμέτωποι με αυτό το πρόβλημα και, αφού κάνουμε μια έρευνα αγοράς και επισκεφτούμε διάφορα, να επιλέξουμε αυτό που θεωρούμε ότι ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες τις δικές μας και του ζώου μας.   

Όποια, τελικά, κι αν είναι η επιλογή μας, φροντίζουμε το κατοικίδιό μας να νιώθει άνετα και να είναι χαρούμενο.

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα