ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Τα 5 ιδανικά μέρη για κυνήγι μανιταριών σε όλη την Ελλάδα

Τα μανιτάρια είναι μια τροφή αγαπημένη από πολλούς. Μπορούμε να τα δοκιμάσουμε με άπειρους συνδυασμούς και φυσικά είναι ιδανικά για μια χορτοφαγική διατροφή. Το κυνήγι μανιταριών είναι μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ασχολία στην οποία αν το επιθυμείτε, πρέπει να μυηθείτε μόνο μετά από αρκετή εξάσκηση και έχοντας τη σωστή καθοδήγηση.

Στην Ελλάδα συναντάμε πολλά είδη και το κυνήγι μανιταριών στα δάση της χώρας αποτελεί μια πανέμορφη εμπειρία.

Ωστόσο, το κυνήγι μανιταριών είναι μια δραστηριότητα που πρέπει κανείς να είναι γνώστης αφού μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνο. Γι’ αυτό πρέπει πάντοτε η συλλογή να γίνεται οργανωμένα και με τη συνοδεία ανθρώπων που γνωρίζουν καλά το αντικείμενο. Ακόμη, μη ξεχνάτε πως αρκεί ένα δηλητηριώδες μανιτάρι για να μολύνει και τα υπόλοιπα μέσα στο καλάθι.

manitaria1_kinigi_mushroom_diakopes
Γεύσεις από Γρεβενά: Παραδοσιακές συνταγές της πόλης των μανιταριών | Φωτό: Unsplash

Σε ορεινές περιοχές με μανιτάρια, υπάρχουν οργανωμένοι σύλλογοι που προγραμματίζουν εξορμήσεις στη φύση με σκοπό την ανεύρεση και συλλογή αυτού του πολύτιμου είδους.

Ας δούμε μερικές από τις περιοχές που είναι γνωστές για τα μανιτάρια τους και ενδείκνυνται για κυνήγι.

Βάλια Κάλντα

Εδώ και πολλά χρόνια, οι μανιταροσυλλέκτες ξέρουν πολύ καλά πως η Βάλια Κάλντα είναι ένας παράδεισος για τα μανιτάρια. Η περιοχή διαθέτει ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό μικροκλίμα, αφού όταν τα Γρεβενά «παγώνουν» η κοιλάδα κρατά υψηλότερη θερμοκρασία και έτσι τα μανιτάρια συνεχίζουν να αναπτύσσονται.

Ζαγόρι

Βασιλομανίταρα, μαύρα δεντρομανίταρα, τρούφα, άγρια κανθαρέλλα και πολλά άλλα είναι τα μανιτάρια που γεννά η ηπειρώτικη γη στην ευρύτερη περιοχή του Ζαγορίου.

manitaria_kinigi_mushroom_diakopes
Η μεγάλη ποικιλία μανιταριών που συναντάμε στην περιοχή αντικατοπτρίζει το μέγεθος του δάσους αλλά και την ποικιλομορφία της βλάστησής της. | Φωτό: Unsplash

Μερικά από τα μανιτάρια που ίσως κάποιος τυχερός συναντήσει στην περιοχή είναι ιδιαίτερα σπάνια, όπως το «Αρνάκι», δηλαδή το Hericium erinaceus. Πρόκειται για ένα πολύ νόστιμο μανιτάρι το οποίο επίσης είναι πολύ γνωστό για την αντιβακτηριακή του δράση. Ακόμη, πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν πως παρέχει υποστήριξη στις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως στη μνήμη, στην προσοχή και στη δημιουργικότητα.

Πήλιο

Στο Πήλιο, τα άγρια μανιτάρια είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για την τοπική γαστρονομία. Από τα πιο γνωστά μανιτάρια της περιοχής είναι η «Μακρολεπιότα η ψηλή» ή αλλιώς η Macrolepiota procera. Στο Πήλιο, θα ακούσετε τους ντόπιους μανιταροκυνηγούς να το αποκαλούν και «γουργουλιάνα» ή «ζαρκαδίσιο». Φυσικά, άλλα μανιτάρια που συναντώνται πολύ συχνά είναι το πορτσίνι και ο Αμανίτης του Καίσαρα.


Μια γεύση από πηλιορείτικη γαστρονομία: Οι συνταγές που θα συναντήσουμε στο Πήλιο

manitaria_kinigi_mushroom_diakopes2 (1)
Φωτό: Unsplash

Καστοριά

Το Βίτσι είναι γεμάτο από μανιτάρια πορτσίνι και γενικότερα, η περιοχή διαθέτει αρκετούς δραστήριους μανιταροσυλλέκτες. Μάλιστα, η περιοχή έχει σημειώσει ένα ρεκόρ, αφού το 2010 ανακαλύφθηκε στην περιοχή η πρώτη λευκή τρούφα της χώρας. Έκτοτε, η Ελλάδα εντάχθηκε στη λίστα των χωρών που φιλοξενούν ένα από τα πιο σπάνια και ακριβά μανιτάρια.

Μέτσοβο

manitaria_diakopes
Φωτό: Unsplash

Το Μέτσοβο είναι ένας δημοφιλής προορισμός για τους λάτρεις των μανιταριών καθώς σχεδόν όλα τα βρώσιμα είδη μανιταριών και τρούφας βρίσκονται εδώ.

Μανιτάρια πορτσίνι και τα red pine μανιτάρια, φυτρώνουν σε αφθονία. Τα περισσότερα από αυτά εμφανίζονται δύο φορές το χρόνο – την άνοιξη και το φθινόπωρο – ανάλογα με τη βροχή, τη θερμοκρασία και το υψόμετρο. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στο μανιτάρι της χρυσής τρομπέτας, που ευδοκιμεί στα πευκοδάση του Μετσόβου, αλλά και στις τρούφες, που οφείλουν την αφθονία τους στην παρουσία αγριογούρουνων, που διαδίδουν τον μύκητα μέσω των περιττωμάτων τους.

Δείτε επίσης:

Foodie Alert: Οι χειμερινοί προορισμοί με πλούσια γαστρονομική παράδοση


Carpinus Beer: Η εκλεκτή μπύρα με καταγωγή από το Καρπενήσι

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 2024
Diakopes Magazine

Ο απολυτος Χειμερινος Οδηγος για την Ελλαδα

Kυκλοφορεί στις 03/12 με το «Βήμα της Κυριακής»